lördag 17 augusti 2013

Tysk polis utreder terrornätverk i Sverige

 
Tysk polis utreder misstankar om ett al-Qaida-anknutet terrornätverk i Europa med svenska kopplingar.
Nätverket leds av Mulla Krekar, som ska ha haft direktkontakt med en 28-årig man i Västerås:
– Jag kan bli avrättad om det här kommer ut, säger 28-åringen till Aftonbladet.

2001 grundade Krekar terrornätverket Ansar al-Islam, som några år senare utförde två självmordsattentat i norra Irak där över 100 människor dog. Rörelsen fick pengar från anhängare i Europa, bland annat två män i Sverige som dömdes till fängelse av Svea hovrätt för sitt stöd, berättar tidningen Expo.
I dag sitter Mulla Krekar — som egentligen heter Najmuddin Faraj Ahmad och bor i Norge sedan 1991 — i norskt fängelse, dömd för hot.

Finns på internet

Tysk polis hävdar att han sedan 2008 leder ett nytt terrornätverk, som än så länge bara finns på internet. Men målet har hela tiden varit att blir ett nytt Ansar al-Islam och agera på riktigt, med självmordsdåd, mord, krypskyttar och kemiska vapen.

 
I samband med chattar på internet ska medlemmarna ha satt upp som mål att befria Irak från främmande kulturella, militäristiska och polisiära inflytanden och att bilda ett islamiskt kalifat styrt av sharia. Tio personer bosatta i Norge, Tyskland, Storbritannien, Schweiz och Irak utpekas av tysk polis som medlemmar i nätverket. Ett av deras mål var att rekrytera 100 personer i Europa under 2010.

Ska ha samarbetat med al-Qaida

Den tyska förundersökningen visar att Mulla Krekars grupp först var namnlös för att inte väcka säkerhetspolisens uppmärksamhet, men sedan började kalla sig Rawt. Den ska ha samarbetat med terrorgruppen al-Qaida Kurdistan-bataljonerna i Irak och Iran. Rawt ska också ha stött al-Qaidas kurdiska nätverk finansiellt, uppger den norska tidningen VG. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/terrorisme/artikkel.php?artid=10119110



I februari bad den tyska polisen om svensk hjälp med att förhöra en 28-årig iranier, bosatt i Västerås. Han är inte misstänkt för något brott, utan ska höras som vittne om hans kännedom när det gäller nätverket.


Ändå visar den tyska förundersökningen att den 28-åriga västeråsbon tillsammans med en av de misstänkta ska ha lett flera chattar som nätverket genomförde i decemer 2010. Dessutom ska han ha haft direktkontakt med Mulla Krekar via chatt åtminstone två gånger. 28-åringen påstås också vara inskriven vid ett online-universitet som nätverket har startat, "Ibnu-Taymiah-Institut".
– Han ska höras inför svensk domstol, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål.

”Förstår inte varför ni ringer”


28-åringen bodde i Norge fram till att han utvisades till Iran i februari 2011. Sedan november 2011 uppehåller han sig i Sverige.


Enligt Jacobsson är han inte misstänkt för något brott i Sverige. 28-åringen har ännu inte kontaktats av Västmanlands tingsrätt, och blir därför mycket förvånad när Aftonbladet ringer:
– Jag har inte hört något från polis och domstol, jag förstår inte varför ni ringer.

Tysk polis vill höra dig som vittne angående Mulla Krekars terrornätverk.


– Jag kan inte kommentera det här innan jag har pratat med polis. Det här är otroligt viktigt för mitt privata liv, det kan få konsekvenser för mig i Iran. Ni kan lika gärna ringa från en spionorganisation i Iran, jag kan bli avrättad om det här kommer ut.


Vill förhöra en kvinna

Den tyska polisen vill också förhöra en kvinna bosatt i Sverige som ska ha deltagit i nätverkets chattar. Men hennes identitet är okänd. Det finns bara två anonyma mobilnummer till henne i förundersökningen, som båda är avstängda.


En av nätverkets medlemmar ska också ha besökt Sverige under en månad sommaren 2011. Han tog då kontakt med en man i Malmö, som Säpo senare ska ha förhört, enligt Expo.


Ytterligare två personer i Sverige ska ha deltagit i Rawts chattar. De har inte kallats som vittnen.

KÄLLA: Aftonbladets artikel se nedan.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17296120.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar