fredag 17 maj 2013

KRISTNA FLYR FRÅN EGYPTEN

     
Kristna flyr


KAIRO. Det var till Egypten som Josef och Maria enligt Bibeln flydde med Jesus-barnet.
Kristendomen kom sedan snabbt till detta land.
Men i dag pågår en flykt från Egypten i stället.
Tusentals kristna försöker ta sig härifrån.

Sameh Kamel och hans familj har väskorna packade.

Den 33-årige ingenjören är egentligen en av Egyptens lyckligare lottade. Den 33-årige ingenjören Sameh Kamel tycker att diskrimineringen och särbehandlingen av kristna har ökat efter Mubaraks fall.



Foto: Jonas LembergSameh Kamels släkt har det hyfsat gott ställt och han bor i en modern tvårumslägenhet i ett av Kairos mer stillsamma medelklasskvarter tillsammans med sin fru Rania Fayek och lilla dottern Lily, fem månader.


Gatorna här är lite mer välstädade än på andra håll i Kairo, butikerna lite modernare, storstadsbruset lite lägre. Köket är modernt. Han kör en bra bil, en Hyundai Elentra.
Men Sameh Kamel ser ingen framtid för sig själv och sin familj längre. Han tillhör landets kristna minoritet, kopterna, och är en av många kristna som gett upp hoppet om att livet ska bli bättre i Egypten.


- Jag vågar inte ens låta min fru gå och handla ensam längre, säger han. Hon tillbringar dagarna ensam inomhus i lägenheten med vårt barn.


I sanningens namn skulle Rania förmodligen kunna röra sig i sina hemkvarter utan att något skulle hända, men paret kommer bägge från Minya i södra Egypten och där är situationen allvarligare.
Rykten om övergrepp

De reser ofta tillbaka dit eftersom Samehs mamma bor där och hennes hälsa är klen. Det blir en resa var fjortonde dag. Det går många rykten och historier bland de kristna om olika typer av övergrepp. Allt är inte rykten.


- Ranias kusin Marian blev bortrövad för en dryg vecka sedan. Hennes make tvingades betala 200 000 pund (ungefär lika många kronor) för att få henne fri, berättar Sameh.
- Hon släpptes för tre dagar sedan. De hade inte fått mat på flera dagar och var riktigt illa däran.
Det är förstås sådana händelser som gjort honom än mer övertygad om att familjen nu gör rätt. Han har lyckan att ha ett visum till USA i passet och kommer att resa dit i början på juni.


Sameh Kamel såg som så många kristna med oro på revolutionen 2011. Han var aldrig nere på Tahrir-torget de dagarna. Han ville egentligen inte att Hosni Mubarak skulle avgå.
Nej, han ansåg inte att Mubarak var en särskild bra president, men han fruktade vad som skulle komma i stället. Och hans farhågor besannades, menar han.


När egyptierna gick till val så blev islamisterna, med Muslimska Brödraskapet i spetsen, de stora segrarna. Landets president, Mohammed Mursi, tillhör Brödraskapet och än mer konservativa islamister vädrar också morgonluft.


- Om Mubarak hade varit kvar vid makten, hade vi antagligen stannat kvar, säger Sameh nu.
Fick bilen vandaliserad

Många av de svårigheter som landet brottas med för tillfället drabbar dock alla egyptier, inte bara kristna. Som det ekonomiska läget. Priserna har stigit på det mesta, arbetslösheten har ökat, osäkerheten är stor.


- Jag är byggingenjör och på vårt företag har 30 personer fått lämna. Det är omöjligt att hitta ett jobb om man blir arbetslös.


Men Sameh Kamel tycker också att diskrimineringen och särbehandlingen av kristna har ökat efter Mubaraks fall. Han känner det själv i vardagen.
- Jag har ett kors hängande från backspegeln. Jag har fått både bilen uppskrapad och rutan inslagen. Sådant hände aldrig förr.

- Vi går i kyrkan varje söndag, men vi vet aldrig vad som väntar när vi kommer ut därifrån.
Kravaller vid katedralen


Den rädslan är antagligen överdriven, men å andra sidan så utbröt kravaller vid den stora koptiska katedralen i Kairo i början av april sedan flera kristna dödats vid sammanstötningar tidigare samma vecka. Tårgas avfyrades utanför katedralen och ytterligare en person dödades.

Polisen var på plats, men beskylldes mest för att titta på när islamister och kristna drabbade samman. Kopternas påve – Tawandros II – var mycket upprörd efteråt:


- Det är första gången i Egyptens historia som katedralen utsatts för en attack, sa han i en tv-intervju.
Sådan direkt kritik från den koptiska kyrkans överhuvud är mycket ovanlig och ett tecken på de försämrade relationerna till makten.


Den nya konstitutionen som Mursi trumfade fram i en folkomröstning där bara drygt 30 procent deltog öppnar också vägen för större inflytande för islam i rättsskipningen. Kristna delegater satt först med i den kommitté som utarbetade den nya grundlagen men de hoppade senare av i protest mot islamisternas inflytande.


Kopterna – ordet kommer från gammalgrekiskan ord för egyptier – har funnits i Egypten sedan det första århundradet då evangelisten Markus grundade kyrkan i Alexandria.
Trängdes undan av islam


När islam anlände på 600-talet så trängdes kyrkan undan, men så sent som för 100 år sedan utgjorde de kristna fortfarande cirka 20 procent av befolkningen.


Deras andel av befolkningen har sedan stadigt minskat, delvis på grund av utflyttning, delvis på grund av snabbare befolkningsökning bland Egyptens muslimer. Det finns ingen riktig statistik på hur många kristna som lämnat Egypten efter revolutionen, men en siffra som ofta nämns är cirka 10 000.

- Jag har 2 000 medlemmar i min församling, berättar prästen Antoine Rafic Greiche i Kairo-distriktet Korba.

- Tio familjer har emigrerat sedan revolutionen. Och flera är på väg. En familj flyttar till Holland på söndag.

Sekteristiskt våld inträffade även under Hosni Mubarak – exempelvis en bomb i en kyrka i Alexandria bara några veckor före hans fall – men flera händelser efter revolutionen har fått kristna att känna sig än mer trängda.

- Det är mycket sämre nu, säger prästen. Fortsätter det så här så fruktar jag att det om tio eller 20 år knappt finns några kristna kvar här.

En av de blodigaste sammanstötningarna skedde utanför tv-huset i oktober 2011. Mary Daniel, 42, hade gått dit för att protestera med sin bror Mena Daniel. En kyrka hade förstörts i södra Egypten och det utlöste aktionen.

- Mena var längst fram och ledde protesterna. Vi kvinnor höll oss längre tillbaka, berättar hon.
- Det var en fredlig protest men när vi kom till tv-huset väntade militären och säkerhetsstyrkorna.
Militären hävdade senare att de handlade i självförsvar. För de kristna var det en massaker. Skottlossning utbröt, pansarbilar körde över demonstranter och minst 27 personer dödades. En av dem var hennes bror:
- Jag såg det aldrig hända. Jag fick ett telefonsamtal från sjukhuset och de sa att hans kropp var på sjukhus. Han hade blivit ihjälskjuten.

Fortsätter sin brors kamp

Själv har hon inga planer på att söka sig från Egypten. Hon fortsätter sin brors kamp i Egypten och har deltagit i ett otal protester. Hon hoppas på en bättre framtid för alla i Egypten, att revolutionens ideal ska överleva.

Men det var sådana tragedier som gradvis fick Sameh Kamel att bestämma sig. Han ansökte om ett visum till USA för att komplettera sin ingenjörsutbildning och ta en examen där.

- Min plan från början var att komma tillbaka till Egypten efter att jag tagit examen, men jag har förstått att det går att få hjälp att söka arbetstillstånd efteråt, så nu har vi ändrat oss. Vi ska försöka stanna i USA.

Samehs barndomsvän, Amir, bor sedan fem år i Nashville i Tennessee och det är också dit Sameh planerar att resa. Amir äger en tobaksbutik där och har lovat hjälpa till.

Väskorna är packade i familjens sovrum, parets tillhörigheter ska skickas tillbaka till Minya dit även Rania nu först måste flytta hem. Hon har redan slutat från jobbet och lägenhetskontraktet är uppsagt.
- Jag är inte glad över att behöva återvände till Minya, läget är mycket sämre för oss kristna där, säger Rania. Men jag har min släkt där och jag hoppas kunna återförenas med min make och ge vår dotter en bättre uppväxt.

Fått visum i USA

Sameh ansökte om visum i oktober i fjol och fick det i mars i år. De firade med en fin middag på restaurang. Flygresan är redan bokad och klar.

- Min mamma är inte glad över att jag åker, men hon förstår. Jag orkar inte med det här längre.
Och han anser att familjen inte har något att förlora, om planen inte går i lås så kan familjen alltid återvända till Egypten. Men det är för tillfället det sista av allt de önskar sig.

Källa: Expressens artikel, där ni kan läsa mera och se foto på familjen som omnämns.
http://www.expressen.se/nyheter/de-kristna-flyr-fran-den-nya-friheten/


President Mursi är ju medlem i muslimska brödraskapet och de står verkligen inte för demokrati och jämlikhet utan för riktigt radikal islam.

Gå in på nedanstående länk och se videos om muslimska brödraskapet där medlemmar själva berättar om vilka åsikter de har, samt en f.d. irakisk man som bor i Norge nu och som berättar om muslimska brödraskapet och varnar..finns även förklaring på ordet i koranen som gör att muslimer har rätt att ljuga bara det gagnar islam…Jag undrar om inte nuvarande president i Egypten använde sig av detta innan valet, finns även verser ur koranen i länken.

http://ladycobra.wordpress.com/2013/04/14/m-politiker-waberi-maste-ocksa-bort/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar