lördag 9 mars 2013

Häktade muslimer kan dömas av sin egen imam

Imamen Ayoub Chibli möter i princip alla häktade muslimer i Malmö. Samtidigt tjänstgör han som nämndeman i tingsrätten där många av de häktade hamnar. Om Chibli gjort sig skyldig till jäv går däremot inte att kontrollera. Tingsrätten registrerar nämligen inte vid vilka rättegångar nämndemännen har tjänstgjort.

– Systemet har brister, erkänner lagmannen vid Malmö tingsrätt.

Det har stormat rejält runt imamen och socialdemokraten Ayoub Chibli under de två år han har tjänstgjort som nämndeman i Malmö tingsrätt. Förutom att han fått sparken från rollen som familjerådgivare vid Malmö Islamic Center på grund av sina radikala åsikter, har han bland annat uttalat sitt stöd för införande av sharialagstiftning i Sverige samt yttrat att homosexualitet är ”onda gärningar”.

Nu visar det sig även att Chibli, förutom att arbeta som imam och nämndeman, dessutom tjänstgör som fängelseimam på Malmös två häkten.

Alla fångar och häktade i Sverige har rätt till enskilda samtal med religiösa representanter. Genom ett samarbete med Sveriges Muslimska Råd säkerställer Kriminalvården och Sveriges Kristna Råd, SKR, att häktade muslimer får möjlighet att samtala med en imam.

Det råder samma regler för alla själavårdare inom Kriminalvården, oavsett religiös tillhörighet. Detta innebär bland annat, enligt uppgift från SKR, att den som arbetar som själavårdare på ett fängelse eller häkte inte får närvara vid rättegångar som rör personer man samtalat med i tjänsten.

Dessa regler sätts dock åt sidan vad gäller Ayoub Chibli.

I sin roll som fängelseimam träffar Chibli alltså häktade muslimer för själavårdande samtal. Samtalen är strikt konfidentiella och övervakas inte av kriminalvårdens personal. I praktiken möjliggör det ett scenario där Ayoub Chibli först i sin roll som själavårdare håller enskilda samtal med den häktade, för att sedan i sin roll som nämndeman döma samma person i tingsrätten.


Om så vore fallet uppstår en jävssituation som i sin tur skulle ogiltigförklara rättegången. Senast i oktober 2012 meddelade hovrätten att den så kallade Södertäljerättegången [om mord och maffiaverksamhet, reds anm] måste göras om på grund av jäv. Under den rättegången, som hittills kostat skattebetalarna 208 miljoner kronor, tjänstgjorde en nämndeman som var ledamot i polisnämnden. När detta kom fram betraktades han som jävig och rättegången fick göras om.


Hur många mål i Malmö tingsrätt som skulle behöva tas om på grund av Ayoub Chiblis dubbla uppdrag är dock oklart.

Källa: nedanstående artikellänk där det finns mer att läsa.

http://avpixlat.info/2013/03/08/haktade-muslimer-kan-domas-av-sin-egen-imam/#more-49233


Det blir fler och fler män med religionen islam inom politiska partier.
Moderaterna har ju en radikal islamist i försvarsutskottet i riksdagen, i nedanstående länk finns en intervju med honom, samt intressanta artiklar och videos.

http://ladycobra.wordpress.com/2012/12/18/sveriges-ekonomi-och-okade-kostnader-for-invandringen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar