onsdag 25 september 2013

Polischef sågar mediedrev mot ”romregister”

    
romregister-500x226


Svensk media lanserade på måndagen ett enormt drev efter att det uppdagats att någon inom Skånepolisen fört ett register över kriminella romer. Men enligt polischefen Peter Springare är hela drevet ett luftslott, och den registrering som utförts är helt inom ramen för normalt polisiärt underrättelsearbete.


Det var i måndags som Dagens Nyheter avslöjade att polisen fört register över drygt 4000 romer som ingår i kriminella släkter.


Avslöjandet ledde till en mediestorm av sällan skådat slag. På mindre än tre dygn hann DN med att skriva åtminstone 29 artiklar om fallet, och tidningens chefredaktör Peter Wolodarski valde att publicera en ledare där det drogs direkta paralleller till ”1930-tal och rasbiologi”.


I den högstämda ledaren, där polisens kartläggning kallades ”rasistisk” och ”olaglig”, lyckades Wolodarski också citera Martin Luther King och konstatera ”att hans drömmar, 60 år senare – i Sverige, fortfarande bara är drömmar”.


Men enligt Peter Springare, som är rotelchef för grova brott vid länskriminalen i Örebro och har mycket lång erfarenhet av den typen av kartläggningsarbete, är DN:s drev ett luftslott. Den ”rasistiska” registreringen är istället ett led i polisens normala – och helt lagliga – arbete.


– I det underrättelsebaserade arbetet är det sådana här registreringar, sådana här släktträd det handlar om. Det är särskilda dataprogram som är till otrolig hjälp för oss som håller på med spaningsarbete, konstaterar Springare i en intervju med DN.


Han understryker att romer inte registreras på grund av sin etnicitet, utan att ”när det kommer in underrättelseuppgifter att det handlar om romer är det naturligt att när man börjar bygga upp de bitarna, handlar det mest om romer”.


Springare riktar också benhård kritik mot rikspolischef Bengt Svenson, som omedelbart spelade med i drevet genom att offentligt fördöma kartläggningen och dessutom – utan att ha undersökt saken närmare – påstå att polisen sannolikt brutit mot lagen. Det visar enligt Springare att rikspolischefen inte har något förtroende för sin kår.


I en intervju med Studio Ett kallar Peter Springare även justitieminister Beatrice Asks utspel i samband med drevet för ”helt häpnadsväckande”.
Springare kommenterade även Svensons uttalanden i Aktuellt:

http://www.svt.se/nyheter/sverige/polisdebatt-gar-vidare-i-aktuellt

Referens: http://www.friatider.se/polischef-sagar-mediadrev-mot-romregister
         
Se även detta inlägg om polisens arbete.
http://ladycobra.wordpress.com/2013/09/25/svart-vara-polis-i-dagens-sverige/

I nedanstående inlägg handlar det om Romer som begått brott.
http://ladycobra.wordpress.com/2013/09/25/romer-laste-in-misshandlade-och-valdtog-kvinna-i-lund/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar