torsdag 3 april 2014

Vänsterextrema Revolutionära Fronten RF farliga och våldsamma


Vänsterextrema Revolutionära Fronten, RF, har enligt en Säporapport ett huvudsyfte: att få politiska meningsmotståndare att hoppa av sina uppdrag.

För att nå målet tvekar de inte att ta till yxor, knivar, brandbomber och allvarliga hot.



– En bedömning som vi har gjort är att RF är betydligt mer farliga och våldsamma än några som högern kan ställa upp med, säger Daniel Lindström vid polisens kriminalunderrättelserotel i Västmanland.
Polismännen möttes av en lägenhet fylld med brandbomber, gatustridsvapen, ansiktsmasker, skidglasögon, gummihandskar och pyroteknik när de slog till mot en lägenhet på Fristadsgatan i Eskilstuna den 19 november förra året. En företrädare för Revolutionära Fronten hade hyrt lägenheten i andra hand för att organisationen skulle kunna ha den som bas.


- Det såg mer eller mindre ut som en terrorcentral, säger Daniel Lindström.
Enligt närboende i området har de dock hållit en ganska låg profil under perioden förra året då de disponerade lägenheten.


- Jag bor mittemot så jag såg ju när poliserna kom och jag undrade vad det var som hände. Det var ett stort pådrag då. Det var en hel del som hände i området den veckan.

 Men annars har man inte märkt av dem i den lägenheten speciellt mycket, men jag har tänkt på att det alltid var nerdraget för fönstren, säger grannen Ulrika Gustafsson, 40.


Polisen i länen kring Mälaren har gjort en gemensam satsning för att komma åt flera av företrädarna inom det vänsterextrema nätverket Revolutionära Fronten som gjort flera brottsturnéer runtom i Mellansverige.

Två rättegångar avlöser varandra

Två rättegångar med kopplingar till organisationen kommer i dagarna att avlösa varandra.


Det handlar dels om 35-årige Joel Bjurströmer Almgren, en av grundarna till RF, som misstänks ha knivhuggit en 28-årig nazist i samband med Kärrtorpsupploppet den 15 december. Det kommer att avgöras i Södertörns tingsrätt utanför Stockholm.

I Västerås tingsrätt kommer sex åtalade vänsterextremister att få möta rättvisan efter en lång serie anmälda brott sedan 2012.


- De har en uttalad strategi att ge sig på personer ur högerrörelsen för att skrämma dem och göra det omöjligt att bedriva sin gärning. De åker hem till folk på nätterna i allmänhet.


De krossar rutor, kastar in pyroteknik i folks bostäder och klottrar en massa saker som till exempel ”här bor en nazist”, säger Daniel Lindström.


Men det är inte bara personer med åsikter på den extrema högerkanten som har drabbats. I åtalet som nyligen lämnats in till Västmanlands tingsrätt av åklagare Helena Lundgren framgår bland annat att en moderatpolitiker hotats i syfte att hoppa av sitt uppdrag. Även en lärare som för tio år sedan hade personer i
bekantskapskretsen med nazistiska åsikter har fått en brandbomb inkastad genom en fönsterruta.


Verkstadsmekanikern Steen Jensen, 62, berättar för Expressen om hur vänsterextremisterna låg gömda i skogen och lurpassade på honom vid Kolsva Folkets Park i Västmanland en septemberdag 2012.


Han sköter sedan flera år tillbaka uthyrningen av parken åt finska föreningen. Han medger att han borde ha varit noggrannare i sin granskning av vilka som ringde och ville hyra lokalen.


- Det var en kvinna. Hon berättade att de skulle ha fest, spela musik och grilla. Det lät ju inte så konstigt. Hon var trevlig och juste. Hon ringde från ”öppet nummer”. Men jag tog fel på person, hon var inte den jag trodde att hon var.


Han visste inte att de som ville hyra lokalen var högerextremister. Då hade han stoppat uthyrningen – och förhindrat det brutala överfallet.


- De hade sin fest, allt var frid och fröjd. Efter 20 minuter gick jag därifrån, hem till mågen som bor bara 200 meter därifrån. Att det blivit bråk fick jag höra ganska fort. Det började när de som hade hyrt lokalen lastade in sina musikgrejer och en del öl.

Flera hade misshandlats svårt
När Steen Jensen kom tillbaka till föreningslokalen i Folkets park hade det värsta kaoset redan lagt sig. Polis fanns på platsen och ambulans var på väg därifrån med skadade.


Flera personer hade misshandlats svårt av det maskerade gänget – och förts till sjukhus. En bil av märket Saab – som tillhörde den högerextrema grupperingen – var totalt sönderslagen. Det var glassplitter på marken och Steen Jensen fick hjälpa till med att sopa upp resterna.


- En säkerhetshammare, som sådan som man krossar fönstren på bussar, hade använts som vapen. Jag hittade den själv på platsen, säger Steen Jensen. Det var en hel del glassplitter på marken.

- Jag har förstått i efterhand att de måste ha legat i skogen och lurpassat på mig här, säger han.


Det angripande gänget hade hunnit fly från brottsplatsen. Men polisen gjorde flera högintressanta fynd som dumpats längs flyktvägen, erfar Expressen. Det handlar bland annat om maskeringsutrustning, där man lyckats säkra DNA-spår.


En 19-årig man med koppling till Revolutionära fronten är, enligt kammaråklagare Malin Arentoft, huvudmisstänkt efter Kolsvaattacken:
- Den här personen är häktad för totalt fyra fall av grov misshandel, varav Kolsva är ett av fallen, säger hon.


Ett av fallen inträffade den 14 september förra året. Då misstänks mannen ha varit med och misshandlat två slovenska gästarbetare på Luntmakargatan i Stockholm.


19-åringen är även misstänkt för våldsamt upplopp i samband med Kärrtorpsdemonstrationen den 15 september.


- I mina ögon är detta en våldsromantik. Det handlar inte om politik. Det handlar om kickarna, säger Daniel Lindström.
”Uttalad avsikt att angripa Sverigedemokraterna”


I åklagarens bevisning i RF-ärendet i Mälardalen finns en rapport från Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström. Hon skriver bland annat om Revolutionära Fronten:


”Alla RF:s ideologiska måltavlor drabbas inte i praktiken, men de som RF de facto agerar mot utgår i hög grad från RF:s politiska agenda.
Det finns exempelvis en konstant och, mer eller mindre, uttalad avsikt att angripa Sverigedemokraterna (SD) och allianspartierna.


Det gäller inte minst under valrörelser och sker i form av såväl ”uthängningar” på Internet (smädelser, förtal etc) som skadegörelser mot partier, partiföreträdare (framförallt lokalt) och politiska eller ideologiskt motiverade organisationer.


Målsättningen är att förmå enskilda personer att ”hoppa av”, dvs lämna politiken eller organisationen alternativt få dem att avstå från att engagera sig i en viss fråga.


Det handlar också om att avskräcka andra från att engagera sig. På så sätt dikterar RF villkoren för vem eller vilka som ska få höras i den allmänna debatten genom att inskränka enskilda individers lagstadgade fri- och rättigheter”.


I rapporten framgår även att RF ofta agerar mot myndigheter och Migrationsverket är den som drabbats hårdast.


Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson kommenterade det upptrappade våldet mot myndigheten för SVT:
- Man har till och med slängt in molotovcoctails under våra bilar. Vi blir hotade. Personalen blir rädd.


Expressen har pratat med en anställd på Malmökontoret, som nu har flyttat till nya lokaler.


- Jag jobbar kvar. Personligen är jag inte orolig. Jag vet inte varför jag skulle känna oro? säger hon. Jag tänker, att det här kanske främst inte är riktat mot de som arbetar där, utan mer mot myndigheten som sådan.


I polisutredningen mot RF konstateras också att medlemmarna kommunicerar genom krypterad e-post och planerar hellre aktiviteter vid personliga möten än över telefon för att undvika att upptäckas.
- Det har varit ganska sofistikerat, säger Daniel Lindström.



Av Säpohandlingarna framgår också att den vänsterextrema organisationen i många fall, i likhet med vissa mc-klubbar, tillämpar ett regelsystem där man först måste bli så kallad ”hang around” innan man får bli fullvärdig medlem i organisationen.
Finns ledarprofiler internt


Utåt sett vill de inte ge sken av att det finns några ledargestalter men enligt Expressens uppgifter finns ett antal personer som internt är något mer profilerade än andra. Det är till exempel en 19-åring från Eskilstuna och Dennis Miraballes, 23, från Köping. De är båda åtalade i den nyligen upprullade RF-härvan i Västmanlands tingsrätt.


Men i samma krets ingår också, enligt Expressens uppgifter, en 20-åring från Eskilstuna och en 19-åring från Strängnäs som nu båda är misstänkta för den brutala misshandeln av två gästarbetare på öppen gata i Stockholm den 14 september förra året.

Alla fyra har enligt uppgift till Expressen tidigare haft täta kontakter med Joel Bjurströmer Almgren, 35, som var med och grundade RF efter EU-kravallerna i Göteborg 2001 och som nu åtalas för dråpförsök efter Kärrtorpsdemonstrationen.


Uppgifterna om att det internt ändå finns ledande profiler inom RF bekräftas av Säpos rapporter:

”Revolutionära Fronten framhäver ofta sin nätverksbaserade struktur med lokala självbestämmande avdelningar. Hos anhängarna finns dock en insikt om att en mer formell organisation är nödvändig för att nå målet. Det innebär att RF – till skillnad mot övriga aktörer inom den autonoma miljön – är en hierarkisk organisation med formella ledare, gruppledare och medlemsregler för både lokala nätverk och enskilda aktörer”.


RF:s närvaro tydlig under flera år


Författaren Anders Bergman som har skrivit om vänsterextremism talar också om revolutions- och våldsromantik.


- Kärrtorp och Malmö visar att det är på väg någonstans dit någon i Sverige inte riktigt förstår. Vi har inte haft det här tidigare med någon slags inhemsk vänster-höger-miljö som är så tydlig, där man lever i en fiktiv miljö och tror att ingenting av det man gör får några konsekvenser.


I Eskilstuna vid Mälaren har Revolutionära Frontens närvaro varit tydlig under flera år. Men lägenheten på Fristadsgatan som varit basen inför flera angrepp, har man sedan länge vräkts i från. För grannarna i kvarteret är extremistnärvaron mest påtaglig genom klistermärken som satts upp på rostiga lyktstolpar, elskåp och skyltar i området. Budskapet kan knappast missförstås.


På ett av klistermärkena är motivet ett baseballträ som det hänger en hjälm på och texten lyder: ”Vi talar det enda språk som nazisterna förstår”.
På ett annat flagnande klistermärke står ”Rakryggad kamp mot fascism”.


I området utanför den tidigare vänsterextremistiska ”terrorcentralen” möter vi Stefan Eriksson, 53, som vid vårt möte är på hundpromenad med den långhåriga dvärgtaxen Linus. På frågan om vad han tycker om att Eskilstuna på sistone förknippats med vänsterextremism kommer svaret:

- Själv står jag på andra sidan, jag röstar ju på Sverigedemokraterna. Vad jag förstår är det Svenskarnas parti som får mest stryk av de här, men det har varit även andra politiker som råkat illa ut.


Jag får uppfattningen att media, typ din media då mera hänger ut de högerextrema tycker jag. Vänstersidan verkar vara mer rumsren av media och andra partier.

Referens: http://www.expressen.se/nyheter/steen-hamnade-mitt-i-extremisternas-vald/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar