lördag 29 mars 2014

Tino Sanandaji sågar Oss Allas propaganda

tino
Ted Ekeroth var först ut med att såga Oss Allas DN-artikel om massinvandringens förträfflighet, och nu gör nationalekonomen Tino Sanandaji detsamma.

Sanandajis svar på samma plats där den ursprungliga debattartikeln publicerades – DN Debatt – är som alltid då det gäller Sanandaji faktaspäckad istället för fylld av känsloargument och politiskt korrekta floskler, vilket alltid varit och är vänsterns signum.


Främlingsfientlighet bekämpas inte genom att sopa problem under mattan eller avfärda dem som myter, menar Sanandaji, och konstaterar att invandrares sysselsättningsgrad på 1970-talet låg över snittet – vilket är långt ifrån fallet idag, då arbetslösheten är tre gånger högre bland utrikes födda.

Sanandaji påpekar vidare att Oss Allas artikel bygger på en gemensam rapport från tankesmedjorna Reforminstitutet och Arena Idé – kopplade till Svenskt Näringsliv respektive LO. Bland annat menade man att en ny studie visar att utrikes födda inte löper högre risk att hamna i bidragsberoende än inrikes födda, vilket bygger på en feltolkning som sedermera rättats av media.

Siffror från Socialstyrelsen visar att 57 procent av socialbidragen går till hushåll med utrikes födda, vilka utgör ungefär 15 procent av befolkningen.

Oss alla pratar om att punktera myter men upprepar en skröna som forskarna bakom studien dementerat.
Enligt SCB förvärvsarbetar utrikes födda i betydligt mindre utsträckning än inrikes födda – 2011 låg andelen på 57 respektive 82 procent. Detta ger Sverige en bottenposition i OECD.

Sverige är bokstavligt talat sämst i den industrialiserade världen på att integrera invandrare på arbetsmarknaden. Från detta drar Oss alla i sin rapport slutsatsen att ”statistiken visar en förhållandevis positiv bild av utrikes föddas sysselsättningsgrad”.

Oss alla citerar en rad vinster från invandring utan att ange källor. I deras rapport framgår att detta ofta inte handlar om Sverige, utan om länder som Schweiz och Kanada med en annorlunda invandring. Oss alla påstår även att invandring ökar tillväxten.

Något tydligt samband mellan invandring och tillväxt har dock inte påvisats. Vissa studier hittar ett positivt samband medan andra hittar ett negativt.

Ledande ekonomer till både höger och vänster är eniga om att kombinationen välfärdsstat och fri invandring är en omöjlig ekvation. Sanandaji hänvisar till bland annat ekonomipristagare som Gunnar Myrdal, Milton Friedman och Friedrich Hayek.

Den svenska nationalekonomins nestor Assar Lindbeck förklarar: ”Invandrare kommer till kommuner där de inte får arbete eller bostad. Och då får man inte de samhällsekonomiska vinster som man skulle kunna få av invandringen.

Så slutsatsen är att en välfärdsstat av svensk typ med höga ingångslöner och en icke-fungerande bostadsmarknad – vi klarar inte hur stor invandring som helst utan att det blir stor arbetslöshet och socialbidragsberoende bland invandrare …. Så redan nu har vi problem.


Det betyder att vi måste ha en reglerad invandring. Vi är ett rikt land med en välfärdsstat och vi är nio miljoner invånare i en värld där tre, fyra miljarder människor skulle betraktas som urfattiga. Det är klart ett sådant land inte kan ha fri invandring.”
Oss alla säger tvärtom att en välfärdsstat kan kombineras med fri invandring.

Notera sista meningen i nedanstående stycke:
Det är inte första gången som tankesmedjor producerar undermåliga rapporter. Media vet att tankesmedjor ofta är tendentiösa och bör granskas kritiskt. I invandringsfrågor görs allt för sällan denna kvalitetsgranskning.

Det finns snarare en efterfrågan på politiskt korrekta slutsatser att användas mot främlingsfientliga krafter.

Främlingsfientlighet bekämpas dock knappast genom att kalla obestridliga problem för myter. Vilket samhällsproblem har lösts av att det sopas under mattan? Frågan är hur mycket situationen måste förvärras innan Sverige blir redo att dra fram problemen i ljuset och ta ett första steg mot att lösa dem.

Referens: http://www.dn.se/debatt/undermalig-rapport-motar-inte-framlingsfientligheten/
http://avpixlat.info/2014/03/27/tino-sanandaju-sagar-oss-allas-propaganda/
http://tedekeroth.se/2014/03/21/jag-punkterar-oss-allas-debattinlagg-i-dn/

Tino Sanandaji har tidigare talat om massinvandring och mångkultur, nedan ett par av alla hans tal.


”Svensk ekonomis nestor” Assar Lindbeck , angående invandringen, läs nedan.

http://ladycobra.wordpress.com/2013/10/28/tung-ekonom-sverige-maste-ha-en-restriktiv-invandringspolitik/

BBC: ”Fruktansvärt misstag” av oss att tysta debatten om invandring
I åratal lade brittiska BBC locket på och vägrade av ideologiska skäl att släppa fram invandringskritiska röster. Det erkänner public service-bolagets politiska redaktör Nick Robinson nu helt öppet, rapporterar den brittiska dagstidningen Telegraph.

Läs om detta i nedanstående inlägg.
http://ladycobra.wordpress.com/2014/01/06/bbc-fruktansvart-misstag-av-oss-att-tysta-debatten-om-invandring/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar