tisdag 11 mars 2014

Misstänkt terrorist på försvunnet plan var på väg till Sverige


Ett passagerarplan försvann spårlöst efter att ha lyft från Kuala Lumpur i Malaysia. Två av passagerarna var iranier som reste med stulna pass – och den ene av dem var på väg till Sverige för att söka asyl.

Det finns fortfarande inga spår efter det Boeing 777-plan med 239 passagerare som i lördags mystiskt försvann under sin rutt mellan Kuala Lumpur och Peking.

Malaysiska myndigheter har undersökt om det kan röra sig om ett terroristdåd. Två av passagerarna, en 30-åring och en 19-åring, var nämligen iranier som använde sig av stulna pass från Italien respektive Österrike.

Men det är uppgifter som nu tillbakavisas. Enligt nyhetsbyrån AP var iranierna istället på väg till Europa. 19-åringens plan var att ta sig till Sverige för att söka asyl.

Aftonbladet har pratat med 19-åringens släktingar i Sverige som bekräftar att mannens plan var att ta sig till Sverige via Peking, Amsterdam och Köpenhamn.

– Han ville resa via Malaysia eftersom iranier inte behöver något visum där. Sedan var planen att han skulle söka asyl i Malmö, säger släktingen till Aftonbladet.

Myndigheterna i Malaysia har samtidigt ännu inte uteslutit möjligheten att terrorism kan ligga bakom det försvunna planet, enligt Reuters.
Referens: http://www.friatider.se/misstankt-terrorist-pa-forsvunnet-plan-var-pa-vag-till-sverige
————————————————————————————————————
Två passagerare på olycksflyget MH370 reste med falska pass.
Nu kan Aftonbladet avslöja att svensk polis utreder om en av de två – Delavar Seyedmohammaderza, 29 – var på väg till Sverige.

– Han skulle söka asyl i Malmö, säger en svensk släkting till honom.
Passagerarplanet MH370 försvann spårlöst efter att ha lämnat Malaysia i lördags.

Internationella medier uppger att två personer ombord reste med falska pass. Passen var från Italien respektive Österrike. De stals i Asien för ett par år sedan.

En av passagerarna som reste med de stulna passen var en 19-årig asylsökande från Iran. Pouria Nour Mohammad Mehrdad, 19, hade tänkt ta sig till Tyskland, rapporterar nyhetsbyrån AP. Polischefen Tan Sri Khalid Tan säger att mannen inte tros tillhöra någon terrorgrupp.

Den andra passageraren, Delavar Seyedmohammaderza, 29, kunde Aftonbladet idag avslöja som aktuell i en utredning hos svensk polis.

– En person har anmält att en avlägsen släkting troligtvis fanns med på olycksplanet. Vi har skrivit en anmälan om en försvunnen person som vi skickat till Interpol som får hantera den, säger jourkommissarie Torbjörn Edvinsson vid Göteborgspolisen.
”Säker på att han fanns med”

Aftonbladet var i kontakt med den svenske anmälaren redan i lördags kväll. Han uppgav då att den avlägsne släktingen från Iran, Delavar Seyedmohammaderza, var med på olycksplanet och att han rest under namnet Luigi Maraldi – det italienska namn som finns med på passagerarlistan. Mannen i Sverige lämnade också unika uppgifter om att hans släkting skulle resa via Kuala Lumpur – Peking – Amsterdam – Köpenhamn.

Först dagen efter uppgiftslämnarens samtal till Aftonbladet publicerade internationella nyhetsbyråer uppgifter om att personen som rest under namnet ”Luigi Maraldi” skulle resa just den rutten.
– Jag är helt säker på att han fanns med på planet. Ingen har fått kontakt med honom sedan olyckan, säger släktingen i Sverige till Aftonbladet.

Behöver inte visum
Slutdestinationen ska enligt svensken ha varit Sverige. För att genomföra resan hade släktingen, som är i 30-årsåldern, tagit hjälp av människosmugglare.

– Han ville resa via Malaysia eftersom iranier inte behöver något visum där. Sedan var planen att han skulle söka asyl i Malmö, säger svensken.

Tidningen Financial Times skriver att det var en mellanhand från Iran som bokade biljetterna till de två män som använde de stulna passen. Resebyrån var thailändsk. Bokningarna gjordes genom China Southern Airlines kontor i Bangkok, men bokaren ska enligt Financial Times ha varit en iransk affärsman kallad ”Mr Ali”. Sedan tidigare står det klart att biljettnumren är sammanhängande.

Det tyder på att de köpts samtidigt. Biljetterna betalades med thailändska baht.
Ingen kommentar
Övervakningsbilder visar att de två passagerarna med de stulna passen de facto har gått ombord på planet.

I lördags kom det också fram att passagerarnas pass inte hade kontrollerats mot Interpols databas över stulna och försvunna pass, något som Interpols generalsekreterare Ronald Noble kallade ”mycket allvarligt”.

Rikskriminalpolisen vill inte kommentera uppgifterna om en svensk utredning med Interpol inkopplat.

– Vi pratar aldrig aldrig om vilka fall vi är inne och bistår i, säger Kristoffer Mueller, sektionschef på internationella sektionen på Rikskriminalpolisen.
Källa:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18515576.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18520089.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar