tisdag 5 november 2013

Asylsökande från Syd-Sudan högg ihjäl tre personer i norskt knivdrama

                    Omkring klockan halv sex måndagskvällen högg en 31-årig man från Sydsudan ihjäl tre personer på en buss i Norge. En av de dödade är svensk medborgare. Mannen uppges vara asylsökare och skulle ha utvisats på fredag.


Händelsen inträffade på länsväg 53 mellan orterna Årdal och Tyin ombord på den så kallade ”Valdresexpressen”, som går mellan Sogndal i västra Norge och Oslo. Bussen var på väg mot Oslo när en knivbeväpnad man gick till angrepp mot busschauffören och sina medpassagerare.

Två passagerare och bussens chaufför har avlidit efter att ha tillfogats ”omfattande stickskador med kniv”. Chauffören och den ena av de dödade passagerarna var män, medan den andra dödade passageraren var en 19 år gammal kvinna. De båda dödade männen uppges vara i 50-årsåldern.

Kvinnan och chauffören var norska medborgare. Den dödade mannen som var passagerare på bussen var svensk medborgare. Alla som befann sig ombord dödades, utom gärningsmannen.

Knivmannen greps av personal från brandkåren, som kom fram till platsen före polisen. Han är född 1982, kommer från Sydsudan och har ansökt om asyl i Norge, skriver Aftenposten. Den afrikanske mannen är bosatt på en asylanläggning i Övre Årdal. Han har förts till Haukeland universitetssjukhus i Bergen.


Polisen uppgav inledningsvis att gärningsmannen var i 50-årsåldern, men den uppgiften visade sig senare vara felaktig. Mannen beskrivs i norsk media som en 31-årig asylsökare från Sydsudan, som hade fått avslag på sin asylansökan och skulle ha utvisats på fredag. Huruvida avslaget på asylansökan kan ha varit ett motiv för dådet är okänt i nuläget.

Norska TV2 har talat med en man som kom till platsen medan knivdramat pågick. Han berättar att han stannade vid sidan av bussen, som stod vid vägkanten, och försökte få upp dörren med hjälp av en annan person.

– Det var omöjligt att få upp dörren. Så upptäckte vi en mörkhyad person som gick omkring inne i bussen. Vi trodde först att han försökte ta sig ut. Men så upptäckte vi att han gick runt med en kniv och insåg att situationen var en helt annan, säger mannen, som heter Leif, till TV2.

Leif drog sig tillbaka från bussen och ringde polisen. Han varnade därefter andra bilister som stannade vid platsen för att närma sig bussen.

Måndagens knivdrama är inte det första som äger rum ombord på Valdresekspressen. 2003 knivhögg en 26-årig man från Etiopien den 39-årige busschauffören Audun Bøland, som avled.
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10144881


Referenser:
”Den bussdrapssiktede skulle sendes ut av landet i dag” , läs vidare i Verdens gangs artikel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar