tisdag 6 maj 2014

Tiggare i Umeå slåss om revir

picture122504-500x332
Det utsatta läget för Umeås tiggare förvärras ytterligare av interna konflikter, vilket har lett till flera polisingripanden. Bråken handlar framför allt om revir och det faktum att en del låtsas vara handikappade. Nyligen slogs 22-årige Vasile Pruteanu medvetslös av en annan tiggare.

Så sent som i söndags inträffade ett bråk på Rådhustorget i centrala Umeå där omkring 15 rumänska tiggare i två grupperingar var inblandade.


Enligt uppgifter till VK var det personer som sedan tidigare uppehåller sig här som hamnade i konflikt med en ny grupp som kommit hit via Finland. En av de nyanlända personerna ska ha försökt stjäla en väska från en kvinna, men bråket handlade också om tiggarplatser och att den nya gruppen framställer sig som handikappade, trots att de inte är det.

- Det nya gänget hade kryckor och haltade, men när väktare kom till platsen kunde de plötsligt springa därifrån, berättar en poliskälla.
Även för en vecka sedan inträffade ett revirbråk mellan tiggare i centrala Umeå.

Stefan Pruteanu, pappan i den rumänska familjen som VK tidigare berättat om, irriterades då av att en annan tiggare uppehöll sig precis i anslutning till honom. Han bad henne därför att lämna platsen.
- Då började hon att skrika och poliser i närheten kom snabbt till platsen. De tog med mig till stationen där jag fick stanna kvar över natten, men jag har inte gjort något olagligt, säger han.

Anledningen till anhållandet var att han inte har sin hemvistelse här och enligt polisen pågår utredningen fortfarande.


Ännu en konflikt mellan tiggare urartade för drygt en månad sedan, då 22-årige Vasile Pruteanu reagerade på att att en rumänsk man med käpp ställde sig intill honom utanför MVG-gallerian. Han säger att den andre mannen låtsades vara handikappad och på det sättet fick mer pengar.

När Vasile Pruteanu uttryckte sitt missnöje fick han ett hårt slag med en käpp i huvudet och föll medvetslös ned på marken.

Händelsen bevittnades av flera personer, som hällde vatten över honom för att han skulle vakna upp. De larmade också polis, men gärningsmannen försvann snabbt därifrån och har inte kunnat hittas. Därför har utredningen lagts ned.

Vasile Pruteanu drar med fingrarna genom håret och visar upp såret som är ihopsytt med sex stygn, och berättar att han var tvungen att stanna kvar några dagar på sjukhuset innan han kunde åka tillbaka och fortsätta tigga pengar på Umeås gator.

- Jag skäms verkligen över att det finns vissa personer som gör så här och låtsas vara handikappade. De förstör för oss andra, säger hans mamma Maria Pruteanu.

I centrala Umeå finns ett flertal tiggare med kryckor som haltar fram, men hur ligger det till med påståendena om att en del låtsas eller förstärker sina handikapp – egentligen?

Under några timmar observerade VK en tiggande man med käpp, som släpar fötterna längs backen, darrar kraftigt och har uppenbara problem med att ta sig fram i centrum.


Senare på kvällen ser vi hur han kör bil till en butik några kilometer utanför centrum. Kryckan är kvar i bilen, han går upprätt in i lokalen och handlar, och det syns inte längre några tecken på det tidigare så tydliga handikappet.

Vid ett annat tillfälle gör vi liknande iakttagelser på ytterligare två personer. Det är uppenbart att de förstärker sina fysiska handikapp när de är i centrum och tigger pengar, men när vi försöker att prata med dem vill de inte delta i någon intervju och ber oss att lämna platsen.

- Vi har också sett exempel på att tiggare låtsas vara handikappade. En del spelar och då får man inte vara för godtrogen, men i vilken utsträckning det sker kan jag inte svara på, säger Magnus Eklund, förundersökningsledare vid polisen.

Hans kollega Marcus Nilsson, chef vid gränspolisen i Umeå, menar att man inte får glömma bort att det handlar om utsatta människor och att det finns förklaringar till att vissa beter sig på det här sättet.
- De här människorna tigger för sitt levebröd. Det kan vara så att de förstärker sitt elände för att på något sätt förbättra sin redan svåra situation, förklarar han.
2014-04-23_1610
Kommunalrådet i Umeå Lennart Holmlund (S) skrev ett blogginlägg om detta och skrev att dessa tiggare stal oxfilé på ett köpcentrum i Umeå och åkte dit i fina bilar..Han fick så mycket kritik för detta att han skulle inte få tala på 1:a maj och nu har blogginlägget försvunnit men jag har kopierat detta genom att en annan bloggare hade med detta.

Läs mera i nedanstående blogginlägg som innehåller mycket mera om detta med tiggeri.
Sverigedemokraterna vill förbjuda tiggeri, läs om detta och lyssna på Jimmie Åkesson.
jimmie

SVERIGEDEMOKRATERNA OM EU.

http://www.dn.se/nyheter/politik/sd-vill-ha-ny-eu-omrostning/

Fakta: SD:s valmanifest
Mindre EU — mer Sverige är rubriken på SD:s valmanifest.
Partiet har fem prioriteringar:
  • Folkomröstning om återgång till nationellt självbestämmande.
  • Mindre pengar till EU och mer till svensk välfärd.
  • Intensifierade insatser mot korruption inom EU-systemet.
  • Stärkt gränsskydd och stopp för missbruket av den fria rörligheten och masstiggeriet.
  • Slut på lönedumpning och garanterat skydd för den svenska arbetsmarknadsmodellen.
Källa: Sverigedemokraterna (TT)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
 ULLENHAG MENAR ATT ROMERNA BYGGDE SVERIGE, LÄS NEDAN VAD HAN SÄGER.                                       


Läs mera i nedanstående länk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar