söndag 10 januari 2016

Övergreppen på festivalen i Stockholm rapporterades aldrig vidare


I två år har killgäng ofredat flickor vid Europas största ungdomsfestival We are Sthlm.
I polisens officiella version utåt förlöpte festivalen lugnt – men DN:s granskning visar att interna larmrapporter har tystats ned.

– Vi borde absolut ha berättat om detta, säger polisens presschef Varg Gyllander.



DN har tagit del av de interna PM som varje dag under ungdoms­festivalen We are Sthlm skickades till polischefer och Stockholms­polisens mediacenter. De första rapporterna om sexbrott mot kvinnliga besökare kom tidigt.

”Problematiken med yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet återkom som tidigare år”, står det i ett PM från den första dagen i augusti förra året.
Problemen uppstod så fort konserterna startade.

”Trots det förhållandevis lilla publikhavet ofredades flera flickor genom att pojkar och män gjorde sexuella antastningar i skydd av publikhavet”, skrev man i en annan rapport.

Men när Stockholmspolisen sammanfattade­ festivalveckan på sin sajt skrev pressinformatören följande: ”Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertaganden med tanke på deltagarantalet.”

Rekordmånga hade visserligen besökt polisens tält, men att många av besökarna var brottsdrabbade flickor undanhölls i texten.

– De yngsta tjejerna var säkert bara elva tolv. Jag hade aldrig släppt i väg min egen dotter till festivalen om jag visste vad som hände, säger en av de cirka femtio poliser som ingick i Stockholmspolisens särskilda kommendering.

DN:s granskning visar att övergreppen inte var oväntade.

Under 2014 hade mängder av ofredanden rapporterats, bland annat i samband med stölder av mobiler, och en ung flicka hade fått fingrar uppförda i underlivet vilket rubricerats som våldtäkt. Gärningsmännen var, enligt DN:s källor, ofta unga utländska män som kommit till Sverige utan föräldrar.

Roger Ticoalu är evenemangschef på Stockholm stad, som är arrangör för We are Sthlm. Han säger att det alltid har förekommit sexualbrott, men 2014 syntes en stor skillnad i brotten som begicks.

– De här fallen är väldigt speciella. Det är grupper av killar som uppsåtligen riktar in sig på att omringa och ofreda tjejer. Deras tillvägagångssätt blev vi först helt chockade över. När vi fick de första indikationerna på vad som hände trodde vi inte att det kunde stämma, säger Ticoalu.

Peter Ågren är chef för Södermalmspolisen och var kommenderingschef för ”We are Sthlm” 2014.

– Vi hade pratat mycket om det här och tagit fram en strategi för hur vi skulle övervaka folkhavet och läsa av det för att göra snabba ingripanden, säger Peter Ågren.
Vakter, volontärer och poliser hade 2015 getts i uppdrag att vara särskilt uppmärksamma och ingripa på minsta tecken.


Den ökade vaksamheten räckte inte. De interna rapporter som DN tagit del av visar att övergreppen skulle öka i omfattning. Och ­efter någon dag hade polisen ringat in en grupp om femtio personer som misstänktes ligga bakom.

”Dessa är så kallade flykting­ungdomar företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden. Gänget stod även för flertalet bråk under kvällen. En målsägande fick bland annat armen avslagen”, skrev ­polisen.

I några fall lyckades man ingripa mot de misstänkta. Under dag två och tre gjordes sammanlagt ett tiotal anmälningar om sexuella ofredanden, enligt de interna rapporterna.

– Men det var väldigt få anmälningar i relation till antalet misstänkta brott. Det var trångt, det gick snabbt och tjejerna hade svårt att peka ut vem som gjort vad, säger en annan polisman.

Strategin blev i stället att få bort de misstänkta från området med stöd av ordningslagen. Totalt avlägsnades över 200 unga killar under de fem dagarna. Polisen fick också lägga stor kraft på att trösta drabbade tjejer och köra hem dem till deras föräldrar.

Det hela gick så långt att polisen övervägde att göra en könsupp­delning av publiken.

– Men vi bedömde att det skulle bli för ingripande. Skulle tjejerna inte kunna stå med sina pojkvänner? säger polismannen Christian Frödén.
Att avbryta arrangemanget var aldrig aktuellt.

I stället gav Stockholms stad personalen i uppdrag att ta kontakt med tjejer och varna dem.
”Arrangören arbetar mycket hårt för att medvetandegöra vad som är ok och inte ok”, står det i ett PM.

Men ingenting av detta nämndes alltså i den information som lämnades till allmänhet och massmedia.

DN lyckades i går inte nå Stockholmspolisens pressinformatör.

Presschefen Varg Gyllander dömer emeller­tid ut hanteringen.

– Vi borde absolut ha skrivit och berättat om det här, tveklöst. Varför det inte skedde vet jag inte, säger han.

– Det här är så stort och under måndagen kommer jag att backspåra det hela för att hitta orsaken.
Flera av de poliser som DN pratat med menar att myndigheten medvetet undviker att rapportera om fenomenen som knyts till gärningsmän med utländsk bakgrund.
– Men man måste förmedla den bild som gäller och som alla poliser på fältet känner till, säger en polisman som vill vara anonym.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna.

Vi får ta på oss det här inom polisen, säger polischefen Peter Ågren.

Enligt DN:s granskning har inga av de anmälda fallen hittills lett till något åtal. Peter Ågren berättar att ledningen nu diskuterar hur arbetet ska bli bättre inför sommarens festival.

– Framför allt handlar det om lagföringsperspektivet. Vi måste ha mer resurser för att kunna hålla förhör på plats och göra utredningar som håller i rätten. Annars vet vi av erfarenhet att åklagarna lägger ner den här typen av fall.

Stockholm stads evenemangschef Roger Ticoalu säger att alla uppgifter om sexuella trakasserier har tagits på allvar. We are Sthlm har tagit tag i problemet, anser han, genom att bland annat utbilda all personal i värdegrund. Säkerhets­avdelningen har fått en resursförstärkning och både ordnings­vakter och ­civila ­poliser har funnits på plats, tillsammans med uniformerad polis. Han har inga svar på varför så få brott har anmälts.

– En vanlig konsert där man ­köper biljetter är mycket lättare att övervaka. Ibland har vi fått in någon anmälan om att ”någon har försökt ofreda mig”, det är svårt att gripa in då.
Att tjejer inte anmäler tror Roger Ticoalu också kan bero på att synen i samhället på vad som är okej och inte, har försämrats.

– Det kommer att krävas en hel del vidare arbete för att få bukt med det här. Det som är positivt med att debatten har blossat upp nu är att samtliga kan ta större ansvar för att sätta stopp.

Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz svarar på frågor om DN:s hantering av uppgifterna kring händelserna i Kungsträdgården.

Källa: DN artikel nedan.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/overgreppen-pa-festivalen-i-stockholm-rapporterades-aldrig-vidare/

Läs BRÅ:s rapport angående vilka är överrepresenterade i brottskategorin våldtäkter, samt lyssna på videos i nedanstående länk.

https://ladycobra.wordpress.com/2014/01/23/ensamkommande-flyktingbarn-atalas-for-gruppvaldtakt-infor-publik/

Lyssna på Richard Jomshofs anförande i riksdagen om sexualbrott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar