tisdag 5 maj 2015

Ettorna hyrs ut till flyktingar för 46 500 kr /månad

fartyget
En enrumslägenhet på drygt 20 kvadratmeter för ensamkommande flyktingungdomar kostar 46 500 kronor per månad – och det är skattebetalarna som står för notan.

Bakom upplägget står bland annat fastighetskungen och börs-vd:n Erik Selin, 47, och hans vice vd Sharam Rahi, 41.

– Jag har inte tagit ut en krona ur företaget, säger Erik Selin.

Ensamkommande flyktingbarn är en miljardindustri i Sverige.

Varje barn eller en ungdom kostar skattebetalarna 2 000-7 000 kronor per dygn. På tre år har Migrationsverket betalat ut 12,4 miljarder kronor till kommuner som antingen ordnar boenden till ungdomarna i egen regi eller som anlitar privata företag.

I år räknar Migrationsverket med att kostnaden för ensamkommande barn och ungdomar kommer att uppgå till åtta miljarder kronor.
Mölndal fick 276 miljoner

Den kommun som 2014 fick mest pengar av Migrationsverket var Mölndal utanför Göteborg.

Kommunen fick 276 miljoner kronor – motsvarande 756 000 kronor per dag. Och i Mölndal anlitar man nästan uteslutande privata bolag för att ge ensamkommande barn och ungdomar boende och omvårdnad.

Birgitta Korpe är verksamhetschef för ensamkommande barn och ungdomar i Mölndal.

– Vi göder stora privata företag, vi har inga andra alternativ säger hon.

Korpe berättar att de största vinsterna gör företagen när de hyr ut utslussningslägenheter, det vill säga lägenheter som flyktingungdomar får bo i när de fyllt 18 år och har fått asyl.

– Företagen kan göra extrema vinster, säger Korpe.
Hur mycket är hyran för en lägenhet?

– Allt från 1 200 till över 2 000 kronor per dygn och barn. Konceptet bygger på att barnen när de fyllt 18 år är självgående och har sysselsättning eller går i skolan.

Enligt Birgitta Korpe är kostnaderna mycket små för tillsynen av ungdomarna.
– Företagen har bara tillsyn några gånger i veckan, säger Birgitta Korpe.

Hyr ut studentlägenheter
Ett av de företag som anlitas av Mölndals kommun är Steget Vidare AB. De hyr ut ett 30-tal lägenheter till kommunen – främst studentlägenheter på drygt 20 kvadratmeter.
Många lägenheter ligger i stadsdelen Björkekärr i Göteborg, i ett miljonprogramsområde från tidigt 70-tal.

När Expressen besöker några av lägenheterna visar det sig att de är nergångna och slitna. En person som bor i en av lägenheterna säger till Expressen att det vid flera tillfällen luktat mögel i bostaden.
Steget Vidare hyr lägenheterna av Sveriges största fastighetsbolag – börsnoterade Balder.

Steget Vidare får betala cirka 3 000 kronor per lägenhet och månad till Balder.
1 550 kronor per dygn

FAKTA
Erik Selin, 47 år
Gör: Vd och största ägare i det börsnoterade fastighetsbolaget Balder. Nyligen rankad som 33.e rikaste personen i Sverige, enligt Veckans Affärer. Äger aktier för cirka nio miljarder kronor.

Bor: Lyxvilla i Billdal utanför Göteborg. Huset köptes 2007, för 18 miljoner kronor.

Bil: BMW 750i
Övrigt: Äger ett privat stall – Stall Sellin

Sedan hyr Steget Vidare ut lägenheterna till Mölndals kommun för 1 550 kronor per dag – eller motsvarande 46 500 kronor per månad och lägenhet, enligt Mölndals kommun. Det innebär ett hyrespåslag på 1 450 procent jämfört med vad Steget Vidare får betala.

Med 30 lägenheter får Steget Vidare 16,7 miljoner kronor i hyresintäkter per år, betalar drygt en miljon kronor i hyra till Balder – och gör en bruttovinst på 15,7 miljoner kronor på hyrorna.

Expressen kan nu avslöja att männen bakom upplägget är börsnoterade Balders storägare och vd, Erik Selin och Balders vice vd, Sharam Rahi, 41.

Steget Vidare ägs i dag till 100 procent av Vale Fastighetsförvaltning – tidigare Klivet Vidare AB.

Erik Selin och Sharam Rahi grundade Klivet Vidare den 3 december 2012 tillsammans med sina vänner Pontus Teiler, 44, och Nubar Kino, 40. Då var Selin styrelseordförande och ägde 25 procent av aktierna. Sharam Rahi ägde också 25 procent enligt stiftelseurkunden och de övriga två resterande aktier.

Sharam Rahi har också representerat Klivet Vidare som delägare i Steget Vidare. Detta framgår av ett bolagsprotokoll i april 2014 som Expressen har tagit del av.

Balder tjänar alltså pengar genom att hyra ut lägenheterna till Steget Vidare AB, sedan tjänar Steget Vidare 43 500 kronor per månad och lägenhet när de hyr ut lägenheterna till Mölndals kommun. Och det är skattebetalarna som står för notan.

33:e rikast i Sverige
Erik Selin är i dag enligt Veckan Affärers senaste förmögenhetslista den 33:e rikaste personen i Sverige och äger aktier i Balder för drygt 9 miljarder kronor.

Balders vice vd Sharam Rahi, som själv kom till Sverige som flykting från Iran för 25 år sedan, äger aktier för motsvarande 240 miljoner kronor.

Styrelseordförande i Balder är Christina Rogestam, 71.
Rogestam var tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet – och generaldirektör för Statens invandrarverk, numera Migrationsverket. Och även hon äger aktier i Balder via bolag – för motsvarande tio miljoner kronor.

Steget Vidare och Vale Fastighetsförvaltning gjorde förra året sammanlagda vinster på 16 miljoner kronor på en omsättning på drygt 60 miljoner kronor.

Vill inte svara på frågor
FÖRETAGEN SOM DRAR IN MEST KOMMUNPENGAR

Här är företagen som fick mest pengar av kommunerna till ensamkommande barn och ungdomar för 2014.

De tre toppbolagen omsätter sammanlagt drygt 550 miljoner kronor på ensamkommande barn per år vid full beläggning.

1) Attendo Individ & Familj AB
Ingår i Attendo koncernen, som ägs av riskkapitalbolaget IK Investment Partners med flera ägare, bland dem: Alfa Laval, Intrum Justitia, Ellos och Hemglass.

Antal platser enligt IVO: 372. Vid full beläggning och 2 000 kronor per barn får Attendo 744 000 kronor per dygn.

Omsättning Attendo (2013): 521 miljoner kronor, rörelseresultat: 68 miljoner.
Vd: Cecilia Addamshill.

2) Baggium Vård och Behandling AB
Ingår i Humana koncernen som ägs av riskkapitalbolaget Argon Capital via ett Luxemburg registrerat företag. En storägare är också Humanas vd Per Granath, 61.

Antal platser enligt IVO: 221. Vid full beläggning får Baggium 442 000 kronor per dygn.

Omsättning (2013): 242 miljoner kronor, rörelseresultat: 29,5 miljoner.
Vd: Claus Forum.

3) Aleris Omsorg AB
Ägs av familjen Wallenbergs maktbolag Investor.
Antal Platser enligt IVI: 170. Vid full beläggning får Aleris 340 000 kronor per dygn.
Omsättning (2013): 1,1 miljarder kronor.
Vd: Ann-Marie Svensson.

När Expressen ringer på dörren till Steget Vidares kontor i Björkekärr öppnar en av bolagets anställda, men stänger lika fort och vill inte svara på några frågor.

På bolagets huvudkontor i Mölndal vill heller ingen lämna några kommentarer.

– Pontus Teiler sitter i möte och jag hinner inte svara på frågor nu, säger delägaren Nubar Kino.

Några dagar senare skickar Teiler ett mejl där han hänvisar till företagets hemsida och till Bolagsverket. Han skriver också:

”Vi, jag och Nubar, har bestämt oss för att inte medverka i någon intervju med er”.

I en intervju, publicerad på sajten Svenskt Näringsliv 2012, går Pontus Teiler och Nubar Kino till attack mot de som är kritiska till vinster i välfärden.

Teiler säger att han tycker vinsterna fått oproportionerligt mycket utrymme i debatten.

”Är vårt engagemang, hårda arbete och vår eventuella vinst mindre värd”, säger Pontus Teiler i intervjun.

När Expressen frågar efter Vales (tidigare Klivet Vidare) aktiebok lämnar bolagets styrelseordförande, Pontus Teiler, bara ut aktieboken för den 3 januari 2013. Där framgår att det är Teiler och hans sambo samt Nubar Kino och hans hustru som äger bolaget.

Senare återkommer Teilers kollega och delägaren Nubar Kino i ett mejl till Expressen och skickar med en ny version av aktieboken. Nu framgår det i stället att Erik Selin och Sharam Rahi har varit delägare från starten 2012 till den 15 december 2014. Då ska Selin och Rahi ha sålt sina aktier till Kino och Teiler enligt denna version av aktieboken.

KOMMUNERNA SOM TOG EMOT MEST PENGAR

Här är kommunerna som fick mest pengar 2014. I toppen finns Mölndal, som hyr lägenheterna av Erik Selins fastighetsbolag.
1 Mölndal 274,1 miljoner kronor
2 Stockholm 213,9 miljoner
3 Malmö 176,8 miljoner
4 Sigtuna 139, 3 miljoner
5 Solna 109, 8 miljoner
6 Uppsala 89 miljoner
7 Skellefteå 74,8 miljoner
8 Göteborg 65,8 miljoner
9 Örebro 46 miljoner
10 Linköping 31 miljoner

Totalt betalade Migrationsverket ut 4,9 miljarder kronor under 2014 till svenska kommuner för omhändertagande av ensamkommande barn och ungdomar.

Prognosen för 2015: 8 miljarder kronor.
Källa: Migrationsverket

”Aldrig tagit ut en krona”
Expressen träffar Erik Selin och Sharam Rahi under ett kort möte på Balders huvudkontor i centrala Göteborg. Selin säger då:
– Jag är delägare i Steget Vidare och i Klivet Vidare och de andra delägarna är kompisar till mig, men jag har aldrig tagit ut en krona från företaget.

Erik Selin och vice vd Sharam Rahi vill dock inte ställa upp på någon intervju och svarar vare sig på mejl eller i telefon när Expressen vill ha fler svar.
Inte ens när vi träffar Erik Selin utanför hans kontor på Kungsportsavenyn i Göteborg vill han ge några kommentarer.
Selin går mot kontorsentrén och försvinner in på kontoret utan att svara på en enda fråga.

Läs mera och lyssna på intervju i nedanstående länk som går till källan
Expressen som granskat detta, finns flera bilder i artikeln.
http://www.expressen.se/gt/ettorna-hyrs-ut-till-flyktingar-for-46-500-kr/
Jag blir så upprörd när jag läser detta..Varför stoppas inte detta med en lag..Regeringen måste ju göra något åt detta slöseri med våra skattepengar som göder dem som tjänar pengar och blir miljardärer och miljonärer på detta.. SKRÄMMANDE!
Inte konstigt att regeringen höjer skatter på i princip allt för att kunna finansiera dessa enorma kostnader för flyktingmottagande. Men hur länge skall vi skattebetalare tolerera att bli behandlade på detta sätt.
Sossarnas förslag, höj skatterna!
Nedan kan ni läsa fakta på olika skattefria bidrag och andra förmåner som betalas ut till dem som ingen skatt betalar och som finansieras av oss skattebetalare.
Fridolin-Du-Betalar
https://ladycobra.wordpress.com/2012/12/18/sveriges-ekonomi-och-okade-kostnader-for-invandringen/

lördag 2 maj 2015

SD vill övervaka utländska långtradare i Sverige


jimmie-akesson
Just nu blöder svensk transportnäring på grund av den allt tuffare konkurrensen från aktörer som inte följer de svenska spelreglerna, i sin jakt på ökade vinstmarginaler, skriver sverigedemokraterna Peter Lundgren, Per Klarberg och Jimmy Ståhl.

Svensk åkerinäring har en oerhörd kamp mot utlandsregistrerade chaufförer som arbetar under rena slavkontrakt. Slavkontrakt ett svenskt åkeri inte har några som helst möjlighet att konkurrera emot. I många fall är milersättningen så låg att den knappt täcker bränslekostnaden.

Den bistra sanningen är också att svensk polis inte har resurser nog att hantera och motsätta sig problematiken på grund av bantade budgetar. Den tunga gruppen inom Polisen som är specialister inom den tunga yrkestrafiken har under de senaste 15-20 åren stadigt decimerats från cirka 2000 personer till dagens knappa 500 – i hela landet.

Vid ett besök hos polisen i Falun under EU-valrörelsen gavs beskedet att de idag har 1 buss med totalt 4 poliser som kontrollerar den tunga trafiken. Detta i ett arbetsområde som till ytan är lika stort som Belgien. En omöjligt uppgift att hantera, naturligtvis.

Det lyfts fram att allt fler poliser är i tjänst vilket – generellt sett – är mycket bra, men problemet är att detta ofta rör sig om ordningspoliser som arbetar med att exempelvis stävja helgfylleriet och andra ordningsrelaterade frågor. Den specialiserade kompetensen uteblir helt och där de vid tillfälle stoppar en lastbil uppstår problemet att specialkompetensen saknas som den Tunga Gruppen har.

Kraftigt ökade anslag till polisen, alternativet effektivisering och allokering av befintliga resurser, är ett måste för att kunna ha ordentliga kontroller på den rådande trafiken, samtidigt som polisen måste få de verktyg som behövs för att stoppa fusket som alltjämt eskalerar.

Elektronisk övervakning av bilar som kommer in i vårt land är den enklaste metoden för att minimera problemen. Tekniken finns redan och används bland annat redan i dag i Tyskland, bland annat för att få in vägavgift från de bilar som väger mer än 12 ton. Alla lastbilar som har för avsikt att köra på Sveriges vägar bör få denna box installerad hos en verkstad, där den plomberas på plats för att säkerställa att manipulation inte förekommer.

Ett flertal övriga funktioner kan utföras såsom kontroll av fordonsuppgifter och datum när bilen passerade in i Sverige, och då inte minst för att stävja fusket som sker med anledning av Cabotage-reglerna, där utlandsregistrerade bilar många gånger aldrig lämnar landet. Och redan i dag installerar svenska lastbilar dessa boxar för att få köra på tyska vägar. Detta för att säkerställa att det betalas för det slitage som uppstår på vägarna.

Efter ett möte med framträdande personer från Svenska transportföretag och myndigheter har vi också blivit varse om de önskemål som finns. Ovan nämnda förslag är helt centralt och vi hoppas att det går att finna en nationell lösning. Om inte, kan vi bli nödgade att involvera EU, tyvärr. Fusket måste stoppas och rättvisa villkor måste råda!

PETER LUNDGREN (SD)
EU-Parlamentariker
PER KLARBERG (SD)
riksdagsledamot
JIMMY STÅHL (SD)
riksdagsledamot
Källa:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sd-overvaka-utlandska-langtradare-i-sverige_4530104.svd
Bra att SD tar upp denna problematik som orsakar stor oro bland svenska åkeriägare, som säkerligen gläds åt detta förslag.