fredag 27 mars 2015

SD vill stoppa inköp av dyr sjukhuskonst


Sjukvård1

Med neddragningar i vården så blir det väl till slut som på bilden ovan, då pengar satsas mer på dyr konst än vård av patienter.
Sverigedemokraterna vill stoppa inköp av konst till nybyggda sjukvårdsfastigheter.
– Det finns viktigare saker att lägga pengarna på, säger Samuel Godrén (SD), gruppledare i regionen.

I den regionala kulturplanen för Jönköpings län, 2015-2017, anges att det vid större ny- och ombyggnationer ”ska prövas behov av konstnärlig gestaltning utifrån mål att en procent av utgiften ska avsättas för detta ändamål.”

Vid tisdagens sammanträde i regionstyrelsen beslutades att tillföra 12,6 miljoner kronor på Höglands sjukhuset, Värnamo sjukhus, Gislaveds vårdcentral samt Smålandsstenar vårdcentral enligt enprocentsmålet.
Sverigedemokraterna yrkade på avslag.

– Som det ekonomiska läget är nu finns det viktigare saker att lägga pengarna på som exempelvis sjukvården, säger Samuel Godrén.
”Sprida ut konsten”

Ni röstade för att anta den regionala kulturplanen i landstingsfullmäktige i höstas. Ni har alltså ändrat uppfattning?

– Ja, som det ser ut nu måste vi använda pengarna på ett bättre sätt. 12,6 miljoner kronor är rätt mycket pengar.

Är det inte viktigt att vårdfastigheterna får en konstnärlig gestaltning?
– Det är klart att det ska vara trevligt. Men landstinget äger så mycket konst redan. Det går att sprida ut den lite jämnare, säger Samuel Godrén.

”Det är kutym”
Mia Frisk (KD), regionråd tillika ordförande i nämnden folkhälsa och sjukvård, står fast vid satsningen.

– Den konstnärliga utsmyckningen är en viktig del i att skapa hälsofrämjande vårdmiljöer. Och det skulle bli väldigt kalt annars, säger hon.
Håkan Jansson (M), ordförande i regionstyrelsen, ställer sig mycket frågande till Sverigedemokraternas yrkande på avslag.

– Det är kutym sedan urminnes tider att man ska ge en procent till konst för offentliga byggnader. Det är ingenting konstigt alls, säger han.
Medlen som anvisas handlar om både större konstnärliga gestaltningar och löskonst. På Höglands sjukhuset och Värnamo sjukhus pågår nybyggnation av bland annat operation och intensivvård.

I de andra fallen, Gislaveds vårdcentral och Smålandstenar vårdcentral, handlar det om nybyggnationer.
Daniel Henriksson
daniel.henriksson@hallpressen.se

Källa: http://www.jonkopingsposten.se/artikel/38033/sd-vill-stoppa-kop-av-sjukhuskonst

2017 ska nya Karolinska sjukhuset stå färdigt. Då ska det också ha smyckats med konst för 118 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.
Bland annat ska en 80 meter lång garagevägg prydas av ett verk i italiensk mosaik. Kostnad – 700 000 kronor.

Konsten till Karolinska består både av fasta verk samt de av mer flexibel karaktär, skriver DN.

Stockholms stads regel är att konst får kosta 1 procent av byggkostnaderna. Men Karolinska faller under landstinget som inte har några regel, de har dock en rekommendation om att kostnadstaket bör vara 2 procent.

Nya Karolinska beräknas kosta 14,5 miljarder kronor.
Referenser:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17384232.ab

http://www.nyakarolinskasolna.se/sv/Det-nya-sjukhuset/Snabba-fakta-om-NKS/Vad-kostar-Nya-Karolinska-Solna-att-bygga/

Jag tycker att det var bra av Samuel Godrén SD att ifrågasätta denna dyrbara konst…Pengarna anser jag istället skall gå till sjukvårdspersonal och vården…Jag tror ingen patient skulle klaga på om det vore endast kopior av dyrbar konst på väggarna s.k. reproduktioner…

Jag är övertygad om att patienterna värdesätter mera en bra vård än att titta på dyr konst och skulle det vara så att detta är något slags bidrag för att försörja konstnärer så anser jag att om inte en konstnär kan sälja sin konst så kanske det vore bättre att skaffa sig ett annat yrke och ha konsten som en hobby.

Skall vi skattebetalare betala kostnader för dyrbar konst för att konstnärer skall kunna leva på sin konst då tycker jag det är tokigt.
Många konstverk är direkt fula som sitter i kulvertar på sjukhus och som man t.o.m. kan bli deprimerad av att se….Dessutom har det visat sig att landstingen inte har koll på var dyra konstverk har tagit vägen då det visat sig vid inventering av konst att dessa konstverk saknades….det är slöseri med skattebetalarnas pengar anser jag och jag vet att fler tycker som jag i detta fall.

Jag var på en vårdcentral och jag frågade en patient vad han tyckte om konstverket på väggen en jättestor dyr tavla med en färg upptill och ett streck i mitten som varierade i tjocklek och en annan färg nedtill.. Patienten sa, ”Vilken då tavla?” han hade inte ens trott att det var en tavla….men tavlan kostade säkert många tusenlappar.

I dag då det sparas in pengar på vår välfärd och sjukvården kan inte garantera patienternas säkerhet längre i brist på resurser…så anser jag att det skulle satsas mer på vården av patienterna än på utsmyckning på sjukhusen som går att utsmycka på ett snyggt sätt men med lägre kostnader.
Även många konstverk har försvunnit på kommuner läs nedan.
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/kommunens-konst-sparlost-forsvunnen/

lördag 14 mars 2015

Arbetslös straffas hårt för stödplantering i egen skog på helger


Blåsippor
”Ärlighet varar längst” är ett känt ordspråk. Men för en arbetslös skogsägare i Norrlands inland innebar ärligheten en dyrbar erfarenhet.

Arbetslöshetskassan straffar honom med 38 040 kronor och en avstängning från a-kassan under tre månader efter att ha varit uppriktig och redovisat att han, under två helger, stödplanterat skog på sin egen skogsfastighet om totalt 20 timmar. A-kassan menar att skogsägaren bedrivit näringsverksamhet.

I samband med stödplanteringen hade skogsägaren med sig sin telefon och kunde således inställa sig vid arbetsförmedlingen inom tio minuter, om det obemannade kontoret mot förmodan skulle höra av sig. En stödplantering innebär inte några intäkter, inte på 40-50 år i alla fall, utan är enbart förenat med kostnader.

Jag ställer mig frågande till den hårda bestraffningen. Är det verkligen rimligt att bestraffas med drygt 38 000 kronor och tre månaders avstängning för att ha gjort en samhällsekonomisk välgärning?

Skogsägaren har varit medlem i facket sedan början av 1970-talet. Han har troget betalat sin fackliga avgift varje månad, med förhoppning om ekonomisk hjälp ifall han någon dag skulle bli arbetslös. På sin fritid har han genom åren arbetat med skogsvårdsåtgärder på den egna skogsfastigheten.

Under sommaren 2014 blev han under en kortare period arbetslös. En lokal ombudsman vid GS-facket uppmanade honom att uppriktigt redovisa eventuella jobbinsatser. Men att han som arbetslös skogsägare riskerade att bestraffas om han arbetade med skogsvårdsåtgärder i sin egen skog under helgtid, det fick han inte någon information om.

Beskedet om bestraffning lämnades, per brev, dagen före julafton. Den arbetslösa skogsägaren uppger att han blev närmast chockad över beskedet. Han försökte komma i kontakt med någon lokal ombudsman vid facket. Men försöken var fruktlösa, de hade tagit jullov. Skogsägaren vände sig även till arbetslöshetskassan, men där fick han ett kallsinnigt bemötande, det var minsann bara att betala.

Regelverket för att arbeta i sin egen skog som arbetslös är långt ifrån självklara. Att ägna sig åt skyddsarbete som att upparbeta vindfällen går tydligen bra, även fast det ofta genererar en intäkt. Men att stödplantera en plantskog, som krävs enligt 5 § skogsvårdslagen, är tydligen inte tillåtet. Frågan är om arbetslösa kan plocka och sälja bär? Kan arbetslösa delta i älgjakten?

Skogsägaren vill på detta sätt varna andra arbetslösa skogsägare för att arbeta i sin egen skog. Gör man det är det säkrast att redovisa detta som skyddsarbete. Eller att inte redovisa något överhuvudtaget. Annars är risken överhängande att det blir den dyraste skogsvårdsåtgärden man någonsin utfört.

Källa: http://www.skogssnack.se/arbetslos-straffas-hart-for-stodplantering-i-egen-skog/
Jag undrar om dessa som varit oärliga och som kostat oss skattebetalare massor med pengar genom att A-kassan inte åtgärdat dessa problem trots en massa klagomål..Men det är väl skillnad med en ärlig svensk skogsägare, honom kan A-kassan begära pengar av,, skamligt gjort av Arbetsförmedlingen.

Läs nedan:
https://ladycobra.wordpress.com/2015/03/14/de-fick-132-miljoner-ordnade-ett-jobb/

De fick 13,2 miljoner – ordnade ett jobb

Sossarnas förslag, höj skatterna!

Inte konstigt att regeringen måste höja skatterna på nästan allt, t.o.m. på Second hand kläder 25 % moms så många sådana butiker måste upphöra..när man läser detta i Expressen...hur staten sköter våra dyrt betalda skattepengar. Läs nedan:

Expressens granskning av lotsföretagen visar att varje jobb – längre än sex månader – i genomsnitt kostat skattebetalarna 2,5 miljoner kronor.

Fått 13,2 miljoner av Arbetsförmedlingen
Expressens granskning visar att Tolk & Lots AB under två år sammanlagt fått 13,2 miljoner kronor från Arbetsförmedlingen.

Resultatet är ytterst blygsamt: ett sexmånaders jobb och fyra tremånaders arbeten.

Bolaget ägs och drivs av Matthias Saleh, 67 och kommunpolitikern Sarchel Mohammad, 47, som sitter med i Växjö kommunfullmäktige för Centerpartiet.

Köpt Ipads för 1,6 miljoner

Utanför kontoret vajar bolagets flaggor och på parkeringen står tre blankpolerade Volvo SUV bilar – två XC60 och en XC90 till ett sammanlagt värde av 1,5 miljoner kronor, alla tre registrerade på Lots & Tolk AB.

Vd Matthias Saleh säger först att han tycker att det delvis är bra att Arbetsförmedlingen nu har skrotat systemet med lotsar.

– Det är bra att de oseriösa aktörerna försvinner. De flesta lotsföretag har köpt datorer och Ipads till de nyanlända flyktingarna för att knyta dem till sig och tjäna pengar. Det är bara korruption i den här branschen, säger Saleh.

Men därefter erkänner han att även Tolk & Lots köpt datorer och Ipads för 1,6 miljoner kronor för att låna ut till deltagarna.
– Ja, annars går de till våra konkurrenter, säger han.

”Inte vårt fel”

Matthias Saleh anser dock inte att det dåliga resultatet beror på Tolk & Lots.

– Det är inte vårt fel. Flyktingarna är så medvetna om alla regler och de vill ha hälften av de pengar vi får från Arbetsförmedlingen.

Han säger upprört:

– De vill först och främst att vi ska hjälpa dem med att ta hit deras anhöriga till Sverige, sen vill de ha bostäder, datorer och telefoner eller Ipads. Alla kräver datorer, de frågar till och med vilket märke de får. Det har varit så tidskrävande att vi inte haft tid över för att ordna några jobb.
Dålig affär för staten
Men vd:n berättar att de till bolaget tjänat ihop ett eget kapital på ”några miljoner kronor”.

– Vi hade haft mer vinst om vi inte tvingats köpa alla dessa datorer, säger Matthias Saleh.

Kollegan och delägaren Sarchel Mohammad håller med och menar att hela systemet gick över styr på grund av Arbetsförmedlingens regelsystem:

– Om de hade gett tydlig information till klienterna då hade vi kunnat koncentrera oss på jobbsökande och inte på alla deras andra ärenden och önskemål.
– Svenska staten har gjort en dålig affär och nu är det också vi som drabbas, säger Mohammad.

Trots 360 registrerade klagomål och flera avstängningar av lotsar 2013 fortsatte Arbetsförmedlingen verksamheten.
Klagomålen fortsatte under 2014 – totalt registrerades 432 ärenden hos myndigheten.

Men trots att Arbetsförmedlingen var medveten om fiaskot så fortsatte de att betala ut ytterligare 758 miljoner kronor till lotsföretagen under 2014.

Även Riksrevisionsverkets rapport under sommaren 2014 visade på att systemet med lotsar var dyrt och ineffektivt.
I Expressens granskning framkommer det att det bästa lotsföretaget fått 774 000 kronor per ordnat arbete längre än 6 månader – och det sämsta 19,8 miljoner.
Källa: http://www.expressen.se/nyheter/de-fick-132-miljoner–ordnade-ett-jobb/
Läs mer i nedanstående artikellänkar
http://www.expressen.se/nyheter/flyktinglistorna-var-varda-flera-miljoner/

http://www.expressen.se/nyheter/johansson-till-attack-ullenhag-var-naiv/

Jag tycker att det är förfärligt att staten hanterar våra dyrt betalda skattepengar på detta sätt och inte kontrollerar hur denna verksamhet fungerar och låtit detta få fortgå trots klagomål.

Verkar som inte flyktingarna vill ha ett arbete utan att få betalt för att ta jobbet och dessutom begära datorer och telefoner m.m. i gengäld…
Men de kanske tycker det är bättre att leva på bidrag som är skattefria.
Läs fakta på dessa skattefria bidrag nedan och andra skattefria förmåner som betalas ut till dem som ingen skatt betalar.
Fridolin-Du-Betalar
https://ladycobra.wordpress.com/2012/12/18/sveriges-ekonomi-och-okade-kostnader-for-invandringen/